Look Who’s Back!

Terug van weggeweest: Hoeve 1827 Midzomer Festival

Terug van eigenlijk liever niet weggeweest: het Hoeve 1827 Midzomer Festival! Na de eerste vier edities bij Uitspanning De Bollen in Oirschot, verhuisde het festival in 2019 naar het historische Hoeve 1827. Met de schitterende Mortelen als decor gaven de heren van 3VENTS, samen met gastheer- en vrouw Jan en Marieke van Gestel, het festival een nieuw thuis. En dat beviel uitstekend. Door een niet nader te noemen pandemie kon de organisatie er twee jaar geen vervolg aan geven. Maar die schade haalt men nu serieus in. Want op zaterdag 25 juni is het weer ouderwets bal aan de Oude Grintweg!

Jan van Gestel steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Ik kende het festival al uit de tijd dat het nog bij Uitspanning De Bollen plaatsvond. Die sfeer kan ik ook bieden en daarom adopteerden we samen met 3VENTS het concept. En beleefden we in 2019 een fantastische eerste editie aan de Oude Grintweg. In twee jaar is er veel gebeurd, ook bij ons. Onze besloten binnenplaats is authentiek en nog sfeervoller dan het al was. De Mortelen als onze achtertuin, midden in Het Groene Woud, maakt het plaatje compleet. Reden genoeg dus voor ons om het festival weer opnieuw te organiseren!”, aldus Jan.

liefhebber niet uit het oog raken

“Nog een festival erbij? Er is al zoveel te doen!” Je hoort men het wellicht al denken. Maar daar is Lennard van de Laar van het evenementenbureau 3VENTS stellig in: “In het grote geweld van commerciële festivals, met serieuze entreeprijzen en grote namen op de posters, lijkt het op dit moment groot, groter, grootst. Elke line-up lijkt op elkaar en er valt dus iets te kiezen. En voor de organisatie iets te verliezen. Wij hebben het idee dat de liefhebber van toegankelijke, pure livemuziek uit het oog dreigt te raken. Juist voor die doelgroep is ons festival bedoeld. Eenvoudig in opzet, maar groots in beleving en sfeer. Niks moet, alles mag!”

Even uit de drukke wereld stappen

De opzet van het festival is dan ook niet veranderd. Toon Capel van het evenementenbureau 3VENTS licht toe: “Even lekker de huidige, drukke wereld uitstappen. Vooraan staan bij jouw favoriete band. Lekker dansen, of op een afstandje toekijken hoe de zon langzaam ondergaat. Met een lekker drankje in de hand genieten van pure livemuziek in een ontspannen sfeer. De kinderen zichzelf ondertussen verliezend in de fijne speeltuin. En ben je even toe aan een break? Dan bestel je uiteraard één van de vele beroemde, culinaire hoogstandjes van het team van Jan en Marieke. En de toegang? Die is helemaal gratis! Dát is het Hoeve 1827 Midzomer Festival!”

The Djoeks tijdens de 2019-editie

Pure livemuziek, gewoon van de Oirschotse zandgronden

Met maar liefst vier bands en een heuse showcase, zet de organisatie een dijk van een line-up neer. Allemaal muzikanten die hun roots vinden in Oirschot of in de directe omgeving. Jan van Gestel: “Get Lost (Spoordonk), maakte in 2019 zo’n beetje hun podiumdebuut op ons festival. Ondertussen zijn ze niet meer weg te denken uit de regionale coverbandscene. Hoe gaaf is het dat we voor hen zo’n springplank hebben kunnen zijn.” “En dat is precies ook wat we beogen”,  vult Toon Capel aan. “Jonge muzikanten een kans bieden op een professioneel podium en dat ook nog voor een serieus publiek. Als je dan de ontwikkeling ziet van bijvoorbeeld die van Get Lost, dan krijgen we daar alleen maar een grote glimlach van!”, vertelt Toon met gepaste trots.

Appel en een ei

Dat er voldoende talent is in deze omgeving, blijft de organisatie verbazen. Toon: “Twee bands debuteren op het festival. En wat voor bands. Daar spelen mensen in van een belachelijk hoog niveau. Als je bedenkt dat dit de zesde keer is dat we dit festival organiseren, dan is het eigenlijk bizar dat er toch steeds weer nieuwe bands oppoppen. Maar het festival dwingt dat ook af. De muzikanten spelen hier ook graag. Het is een gratis toegankelijk festival, we willen absoluut geen entree heffen. Ze staan dus letterlijk voor een appel en een ei te spelen. En toch komen ze. Echt te gek!”

Een mooie samenwerking geboren?

Vanuit die zelfde gedachte zocht de organisatie ook toenadering met Key4Music, de bekende muziekschool uit de regio. Ook zij zijn op zoek naar toegankelijke evenementen om hun leerlingen een podium, of wellicht wel zo’n springplank te kunnen bieden. Eigenaresse Judith van Dun beaamt dat: “Met heel veel enthousiasme deelt ons team van 20 docenten, wekelijks hun passie voor muziek met alle leerlingen in de leeftijd van 4 tot 90 jaar. Er is alleen geen De Enck, geen jeugdcentrum, er zijn geen zaaltjes en locaties als het boterkerkje zijn helemaal niet geschikt voor popmuziek. En bovendien veel te klein voor Key4Music. Wij zijn dan ook heel blij met dit aanbod van de organisatie. Wie weet ontstaat er een hele mooie samenwerking uit!”

Leerlingen en docenten van de Key4Music Showcase verrassen het publiek met swingende popcovers, ontroerende songs en groovy lines. De volwassenband Monday Tunes o.l.v. coach Tom Zwaans trapt af en daarna volgt er een mix van optredens waarbij piano, gitaar, drums en zang vol in de belangstelling staan. Andere namen op het festival zijn Wanted Men en The Buttshakers Show. De huisband van het festival, The Djoeks, behoeft geen verdere introductie en sluit traditioneel het bal.

Het Hoeve 1827 Midzomer Festival vindt plaats op zaterdag 25 juni 2022 bij, hoe kan het ook anders, Hoeve 1827 aan de Oude Grintweg in Oirschot. Vanaf 14.30 uur spelen achtereenvolgend de volgende bands: